Make your own free website on Tripod.com

Home

Kanal #Zeljo | Linkovi | Contact | Photo Album | Pjesme i Himne Zelje | Historija Zelje
Historija Zelje
FkZeljeznicaR

Historija kluba FK Zeljeznicara !

Gondolas in Venice; Size=240 pixels wide

Dvije godine poslije zavretka Prvog svjetskog rata, u jesen 1920. godine, radnici eljeznike radionice u Sarajevu pokrenuli su inicijativu za formiranje fudbalskog kluba, koji je dobio ime eljezniar. Prvi je tu ideju za formiranje kluba svojim kolegama predloio Dimitrije Dimitrijevi.
Sredinom jula 1921. godine podnesena je molba Sarajevskom podsavezu za primanje eljezniara kao punopravnog lana podsaveza. Kako bi bio primljen u podsavez, eljezniar je trebao odigrati dvije utakmice i meevi su dogovoreni sa ekipama SAK-a i Sarajevskog K. Prvu zvaninu utakmicu eljezniar je odigrao sa SAK-om 17.09.1921. godine i izgubio sa 5:1. Prvi gol u historiji dao je Dimitrije Dimitrijevi.
Dan nakon ovog susreta odigran je me sa Sarajevskim K i eljezniar je ponovo bio poraen, ali ovog puta sa 2:1. Ono to je bilo najvanije jeste da 19.09.1921. godine eljezniar postaje punopravni lan saveza.
Prvu prvenstvenu utakmicu, eljezniar je odigrao 02.10.1921. godine sa ekipom parte, a rezultat je bio nerijeen, 1:1.

Bili su to poeci kluba, koji je evo nakon osam decenija postojanja postao jedan od najboljih i najorganizovanijih klubova u BiH, a moda i ire. Kroz svoju historiju eljezniar je, kao i svaki klub, doivljavao uspone i padove. Stekao je mnogobrojne simpatije ljubitelja fudbala, a ono to se sigurno moe rei jeste to da eljezniar ima najbolje i najfanatinije navijae u BiH.
Poslije prijema u Sarajevski podsavez, pet narednih godina eljo se takmii u drugom razredu da bi u sezoni 1926/27 eljezniar postao lan prvog razreda Sarajevskog podsaveza. U ovom rangu takmienja ostaje sve do poetka Drugog svjetskog rata, tanije do 1941. godine. Poslije zavretka rata, dolazi do reaktiviranja kluba, koji odmah nastavlja takmienje. U sezoni 1945/46 eljezniar se takmii u prvenstvu grada Sarajeva i u konkurenciji tri ekipe osvaja prvo mjesto.
Samo godinu dana kasnije, u kvalifikacijama, eljezniar postaje lan Prve savezne lige Jugoslavije. U to vrijeme nastaju veliki problemi, jer se od strane Fiskulturnog saveza BiH vri pritisak na eljezniar da svoje igrae ustupi novoformiranom klubu Torpedo (dananje Sarajevo). Sedam igraa prelazi u Torpedo i u klubu nastaje kriza. Od 1947. godine do 1962. godine eljo se takmiio u raznim rangovima : prva, druga, republika i podsavezna liga.
1962. godine eljo se vraca u "rang najboljih", i postaje stabilan prvoliga, te poinje stvarati generacije fudbalera koji e kasnije ostvariti najbolje rezultate.

Prvi znaajniji uspjeh na euro-sceni napravljen je u sezoni 1968/69 kada u Srednjoevropskom kupu dolazi do polufinala, gdje ispada od Union Teplica, ekipe koja je dolazila iz bive ehoslovake. U prvom susretu odigranom u Sarajevu bilo je nerijeeno 1:1, da bi u gostima eljo izgubio sa 2:1. U sezoni 1970/71, eljezniar postaje viceampion bive Jugoslavije, zaostajui samo 4 etiri boda za ampionom, Hajdukom. Drugo mjesto je elji osiguralo uee u Kupu UEFA, gdje dolazi do etvrtfinala. Na tom putu izbaene su ekipe Bria, Bolonje i St. Donsona, ali je na kraju Ferencvaro proao i to nakon penala.
Kao potvrda snage eljine generacije dolazi titula osvojena slijedee, odnosno, 1972. godine. U zadnjem kolu, odigranom 15.06.1972., je u Beogradu savladan Partizan i to rezultatom 4:0. Bila je to jedina prijeratna generacija elje koja je uspjela osvojiti titulu ampiona, a prvih 11 sainjavali su : Janju, D. Kojovi, Beirspahi, Brati, Katalinski, Hadiabdi, Jelui, Jankovi, Bukal, Spreo i Derakovi. Trener ekipe je bio uveni Milan Ribar, sa svojim pomonicima Kuloviem i Poegijom.

Teki trenuci u ekipi ponovo nastaju u sezoni 1977/78, kada eljo seli u nii rang takmienja, ali ve slijedee sezone eljo se vraa u prvu ligu. Novi uspjeh eljo ostvaruje 1981. godine, kada plavi dolaze do polufinala Kupa bive Juge, gdje u finalnom meu odigranom 24.05.1981. godine na stadionu Marakana u Beogradu pred oko 50.000 gledalaca, gubi od mostarskog Velea sa 3:2. Najvei uspjeh u historiji kluba, plavi momci postiu u sezoni 1984/85 kada se plasiraju u polufinale Kupa UEFA. Bajka o maarskom Videotonu e se vjeno pamtiti. U prvom susretu eljo je izgubio sa 3:1. U revanu, eljo je vodio sa 2:0 sve do 90. minute, kada Cuhai postie pogodak i na taj nacin svom timu obezbjeuje finale protiv Reala iz Madrida. Taj pogodak nije znaio samo ispadanje elje iz Kupa UEFA, ve je bio koban za neke navijae, pa je tako jedan ovjek nakon tog gola doivio infarkt srca.
Generaciju koja je ostvarila ovaj uspjeh predvodio je najbolji trener svih vremena, Ivica Osim, jo poznat kao vabo ili Straus sa Grbavice. Zlatnu generaciju su sainjavali : krba, Berjan, Balji, Sabanadovi, Komi, ili, Bahti, uri, Paprica, Badarevi, koro, Mihajlovi, Samardija i Niki.

eljo se takmiio u Prvoj saveznoj ligi sve do poetka agresije na Bosnu i Hercegovinu 1992. godine. Period 1992.-1995. je bio veoma teak za klub, jer se rad ekipe odvijao u izuzetno tekim uvjetima, a stadion Grbavica bio je okupiran od strane etnika. Nakon zavretka agresije na nau zemlju, eljezniar nastavlja takmienje u Premijer ligi BiH, a u sezoni 1997/98 osvaja titulu ampiona BiH, kada je u finalu play-offa na Koevu 05.06.1998. savladao Sarajevo rezultatom 1:0. Strijelac zlatnog gola bio je Hadis Zubanovi u 89. minuti. Iste godine ova generacija elje osvaja i SuperKup kada je na stadionu Grbavica savladala svog protivnika iz finala play-offa, ekipu Sarajeva, sa ubjedljivih 4:0.
U sezoni 1998/99 eljo igra u Kupu BiH, ali svoj put zavrava u polufinalu, da bi ve slijedee sezone osvojio Kup BiH.
Sezona 2000/01 je bila poslijeratna "zlatna" sezona za elju. Te sezone osvajamo prvenstvo, Kup BiH, a samim tim i SuperKup BiH.

A family on vacation; Size=180 pixels wide

Here I'll describe another picture from my vacation.